počítadlo přístupů
online: 0
dnes: 4
týden: 101
celkem: 22931

Blog - ze života samozvaného hospodáře

Hospodářem v létě

Je léto roku 2016, sezóna je v plném proudu, pole s dýněmi potřebuje moji energii, plevel nad dýněmi poněkud vyhrává dílčí bitvy. Přidám ruku k dílu, to aby dýně dostaly prostor rozbalit své obrovské listy a pak mohou dát pleveli jasně najevo kdo je na tomto poli doma. Sezóna jablek bude letos výrazně menší než jsem měl očekávání, ale je jasné, že po loňské bohaté úrodě si potřebují stromy odpočinout a nabrat sílu. Tím by mě mohl vyzbít nějaký ten čas na budování potřebného zázemí, alespoň v to doufám. Po několika prvních letech hospodaření jsem dospěl k názoru, že co nevybuduji během jarních měsíců, to mohu s klidným svědomím odložit o rok. Jak se následně příroda probudí a začne vyžadovat určitou péči, tak už se vlastně žádný další velký projekt uskutečnit nedá. Trochu mi sice nahrávají teplé zimy v posledních letech, nicméně ty zase neprosívají stromům v našich lesích, kde se díky teplým zimám daří vesele daří kůrovci. Pro letošek jsme vykáceli hodně dřeva, z něhož jsem asi 12 kubíku nechal pořezat na pozdější použití pro výrobu různých dřevěných výrobků, jako jsou bedýnky, zahradní nábytek, drobné zahradní stavby a tak podobně. Děti si vyžadují nějaké to prolejzadlo na zahradě, a tak vytahuji ze štůsu dřevo uskladněné v roce 2011 a pouštím se do výroby stavby. Používám tradiční ruční nářadí pro řemeslné zpracování dřeva. Poprvé pořádně zkouším japonskou tesařskou pilu Ryoba a jejím výkonem jsem nadšen. Stejně tak dláta, nabroušená na brusce Tormek odvádějí perfektní a stoprocentní práci. Mám někoik dlát po pradědovi a nekolik nových od firmy Narex, se všemi jsem velmi spokojen, i když po pravdě je námám s čím srovnat. Dobře nabroušená davají precizní řez. Nevím, zda by mě např. dražší dláta od světových renomovaných firem mohla uspokojit výkonem, pominu-li uspokojení vlastního ega. Mé bedýnky si získávají další a další zájemce a zákazníky, vyrábím bedýnky pro truhlíky z dobového dřeva. Napuštěny přírodním olejem vypadají úžasně. Nacházím čas na psaní tohoto blogu na terase u jadranského pobřeží, kde trávíme rodinnou dovolenou s dětmi. Je to zvláštní pocit vyjít ze dveří, rozhlédnout se a nikde žádná práce jenž by na mě čekala.

Potřeba růstu

Jsou to právě tři roky co jsem započal své konání a plně s uvědomuji potřebu růstu. Osvojil jsem si základní pravidla i zákonitosti ročních období. Již vím co kdy patří do země a kdy to dozrává. Vyrobil jsem 2500 litrů moštu z jablek z našich sadů a vypěstoval 500 Kg dýní. Vyrábím bedýnky ze dřeva nutné k manipulaci s úrodou a k jejímu uchování. Zahajuji prodej bedýnek a mám první zákazníky. Je období vegetačního klidu, je zima v roce 2016. Čeká mě další sezóna, sezóna na kterou jsem přioral další plochu pro pěstování dýní s cílem vypěstovat okolo 1300 kg dýně hokkaido. Těším se na přízeň mých zákazníků a zoodpovědně chystám novinky pro tento rok. Mám v plánu obnovit rodinné sklepy pro uchování produktů, a to zejména jablek a dýní. Plánuji zpracovat čtyřleté dřevo pro výrobu dřevěných bedýnek a dalších dřevěných výrobků. Plánuji pořídit čtyřkolový traktor a potřebné příslušenství.

 

Samozvaný hospodářem

Narodil jsem se v Praze, kde jsem také prožil větší část dětství a o budoucím životě "samozvaného hospodáře" jsem neměl v té době ani nejmenší ponětí. V deseti letech mě vítr zavál na Vysočinu, kde jsem následně zapustil své kořeny a kde jsem založil svoji rodinu. V důsledku hledání sebe samotného jsem na rodinných pozemcích začal s mikro-hospodářstvím a jmenoval se do role samozvaného hospodáře. Pasoval jsem se do role, s níž jsem doposud neměl vůbec žádné zkušenosti, ale život je přeci o učení, a tak se učím. Prioritním cílem je práce s přírodními zdroji a jejich zužitkování. V mém případě se jedná o zpracování a výrobu ze dřeva i kovu a pěstitelskou činnost. K tomu samozřejmě činnosti s tím úzce spojené.